hits

Leverpostei

2 posteier

Ingredienser:

Basis:
400 g okse- eller svinelever
150 g okse- eller svinekjøtt, gjerne mørbrad eller flatbiff
250 g lettsaltet sideflesk uten svor
3 sjalottløk

Hvit saus:
40 g hvetemel
40 g smør
1 ss potetmel
3 dl melk
2 egg

Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
2 ansjosfileter
1 ts pepper
1 ts allehånde
2 ts sukker
2 ss ansjoslake
ca 2 ts salt (evt. mer eller mindre)

Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
1 ss finhakket salvie
1 ss finhakket rosmarin
2 ss finhakket oregano
1 stort finhakket hvitløksfedd
2 ss små finhakkete kapers
2 ansjosfileter
1½  ts pepper
½ ts cayenne
ca 2 ts salt (evt. mer eller mindre)
2 ts sukker

Syltet borretaneløk:
4-5 borretaneløk
1 dl god eplejuice
½ dl eplesidereddik
1½ ss brunt sukker

Balsamicosirup:
2 dl rimelig balsamicoeddik
2 dl rødvin
1 dl druejuice
2 ss brunt sukker

Fremgangsmåte:

Basis:
Rens lever for hinner og årer og skjær i store biter.
Kutt kjøtt, flesk og løk grovt. Ha alt i food processoren
og kjør til en jevn finmalt masse.

Hvit saus:
Smelt smøret. Rør inn hvetemel og spe med melk.
La småkoke et par minutter. Pisk inn potetmelet og
sett til avkjøling. Pisk deretter inn eggene.

Bland det malte kjøttet og sausen veldig godt.
Tilsett krydderblanding etter smak.

Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
Finhakk ansjosen og bland med de øvrige krydderne.
Ha dette i leverposteirøren.

Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
Bland alle ingrediensene og tilsett leverposteirøren.

Før du tilsetter saltet i krydderblandingen, og i hvert fall
hvis du er følsom overfor salt enten den ene eller andre veien,
kan det lønne seg å steke liten prøvekake i steikepanna for å sjekke smaken.

Fordel leverposteirøren i to brødformer. Stek i vannbad (fyll en større form med
vann og sett brødformene oppi) ved 180 grader i 55 minutter. La stå i formene
i minst 10 minutter før du skjærer leverposteien opp i skiver à 1 cm.

Server de lune danske leverposteiskivene med sprøstekt bacon,
syltet borretaneløk, potetsalat eller pannestekte poteter
samt surdeigsrugbrød.

De italienske skivene passer best sammen med r
istet brød, en tomatsalat og balsamicosirup.

Syltet borretaneløk:
La løken småkoke i laken i ca. 25 minutter til den er mør.
Ta den ut og kok inn laken til ca ½ dl gjenstår. Hell over løken.

Balsamicosirup:
Kok til mindre enn en fjerdedel gjenstår. Brukes mest til
pynt, uansett i små mengder da den er både syrlig og søt.

Resten av leverposteien deles opp i passe biter og fryses
i påvente av julens late frokoster og koldtbord. Husk at dette
er en veldig fin julegave som alltid vekker begeistring.

Hvis du venter til like oppunder jul med å lage leverposteien,
kan du pynte den med aspic. Kjøp mørk buljonggelé i pose.
Følg anvisningen på pakken. Legg først et tynt lag halvstivnet
aspic på posteiens overflate og fordel deretter pynten oppå. H
ell til slutt resten av aspicen på toppen og glatt ut med en
oppvarmet kniv eller stekespade.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar