Julekvelden (del 1)

Julekvelden
Julekvelden den 24. desember blir regnet som den
første og viktigste dagen i julen i flere land,
selv om den kirkelige høytiden og fødselsdagfeiringen
 for Jesus først skjer den 25. Man mener at dette har
 sin årsak av at midnattsmessen, som virkeligheten
skal være klokken 12 natt til juledagen, ble flyttet fram
 i tid til ettermiddagen på julekvelden.

Julaften er i folkelig bevissthet selve julens
høydepunkt i Norden, og i noe mer begrenset
grad i Polen, Portugal, Quebec, Russland,
visse deler av Tyskland, Sveits og Østerrike,
hvor man åpner julegaver om kvelden, og i Italia,
hvor de åpner julepresangene om morgenen.

 I Norge går mange i kirken på denne dagen,
 og det er ofte vanlig å tenne lykter på gravene
 til nære slektninger. Klokken 1700 kimer alle
 kirkeklokkene, og slik ringes julen inn og julehelgen begynner.

Til middag julekvelden spiser man som regel
 tradisjonell mat, og de fleste har det samme
 til julemiddag år etter år. I Norge er ribbe
og pinnekjøtt de vanligste hovedrettene og
 med julepølse og medisterkake som de viktigste
 tilleggsrettene. Det er vanlig å spise til man
 blir mer enn mett, og det blir senere
servert dessert. Risengrynsgrøt eller riskrem
 med mandel i kan serveres på julaften
 eller tidligere i førjulstiden.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits