november 2013

Sjokolade-Karamellkrem

Ingredienser1 1/2 dl Sukker1 1/2 dl Lys Sirup1 1/2 dl kremfløte1 ss Vaniljesukker 100 g usaltet smør100 g mørk sjokolade FremgangsmåteBland alle ingrediensene i en kasserolle, og la det koke i ca....

Bountykuler

Dette trenger du:Oppskrift 50gmargarin ½dlsirup ½dlmelis 2dlkremfløte 200gkokosmasse 200gkokesjokolade Slik gjør du: Bland alt unntatt kokosmassen og sjokoladen i en kjele og la det koke i 5-10 min...

Amaryllis

Amaryllis med sine store skinnende røde blomster er en av våre mest kjente og kjære juleblomster. Inni den store løken ligger blomsterknoppene klare til å vokse fram og gi oss de stolte, strålende...

Julekvelden (del 2)

På kvelden sitter man hjemme sammen med familien og åpner julegaver. Som regel går man rundt juletreet, særlig i husstandermed små barn, og synger julesanger før pakkene kan bli åpnet. Mange steder...

Medisterkaker

Medisterkaker 1 kg medisterdeig 4 ts salt 2 ss hvetemel eller 3 ss potetmel 1 ts pepper 1/2 ts muskat 1/4 ts malt ingefær 2 egg (kan sløyfes) 3 - ;4; dl melk Medisterkaker 20- 24 stk...

Mozartkuler

ca 30 stk400 gr marsipan100 gr nougatkokesjokoladelitt matfett (flott) eller cocsadel marsipan i passe biter, trill til kuler. Lag en fordypning i kulene, ha i en bit nougat og lukk igjen hullet. A...

Du grønne, glitrende tre goddag!

Du grønne, glitrende tre goddag! Velkommen, du som vi ser så gjerne, med julelys og med norske flagg og høyt i toppen den blanke stjerne! :/: Ja, den må skinne; for den skal minne :/: oss om vå...

Julekvelden (del 1)

JulekveldenJulekvelden den 24. desember blir regnet som den første og viktigste dagen i julen i flere land, selv om den kirkelige høytiden og fødselsdagfeiringenfor Jesus først skjer den 25. Man me...

Polkagris is

Ingredienser:5 eggeplommer1 dl sukker5 dl kremfløte100 - 150 g polkagris-dropsFremgangsmåte:Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.Kok opp fløten og hell den i eggedosisenunder omrøring. Knus 2/3...

Vegetarisk viltgryte

Vegetarisk viltgryte 2 store løk Champignon Smør/margarin (ikke olje) til å steke i 2 bokser lettrømme 1 eske Snøfrisk (med sopp- eller einerbærsmak) ca 5 dl melk Maizenna 2-3 esker vegebiter Ste...

Peppermynteknapper

1/2 dl fløte500 gr melis1 knivsodd tragant1 eggehvite7-10 dråper peppermynteoljeBland fløte, melis og tragant i en bolle. Tilsett eggehvite og kna til blandingen er jevn. smak til med peppermynteol...

Jitterbuggere :)

ca. 35 stk Deig 2 dl hvetemel 1/2 dl Melis 100 g smør eller melkefri margarin 1 eggeplomme Marengs 1 eggehvite 1 dl Sukker eller Demerarasukker eller Brun Farin Slik gjør du 1.Bland alle tørr...

Epilog

Det præktigklædte juletræ, vi danser barneglade om: Si, husker I, naar vaaren kom, hvor da det føltes saart at se det stikke kvalt med herjet top av søplekassen op? Et fillet, gammelt ugagnstræ, be...

En natt

I en natt så klar og kald, av en ung og tapper mor, i en krybbe i en stall, fødtes håpet til vår jord. Så umerkelig, så stille, byens gater helt forlatt. Ingen opptog for den lille, lyset kom en vi...

Adventskakao

Ingredienser (1 glass) 2 ½ dl lettmelk 1 ss kakaopulver 1 ss sukker 1 stk. stjerneanis 4 stk. hel kardemomme frø 4 stk. hel nellik Fremgangsmåte Rør ut kakaopulver og sukker i melken, tilse...

Tomtebrygg

Ca. 20 liter Dette trenger du: 1 fl tomtebrygg 800 g sukker 40 g gjær (eller ølgjær) ca 15?20 liter vann Slik gjør du: Bruk en stor bøtte, blandekar el. Varm opp vannet til ca 30 gr...

Julekake

3,5 dlmelk/vann/annen væske50g gjær 170g sukker250g melkefri margarin1 ts kardemomme 750g hvetemel 100g sukat 250g rosiner Slik gjør du 1.Varm melken/vannet til 37 grader (fingervarm) og ha den...

Julemarsipan

Ingredienser1 dl kremfløte1/2 dl hvetemel50 g mandler300 g Melis med valgfri smak FremgangsmåteKok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melg...

Blue Christmas

I`ll have a blue Christmas without you, I`ll be so blue justthinking about you. Decorations of red on a green Christmastree, won`t be the same dear, if you`re not here with me.And when those blue s...

Kryddersild

Ingredienser 4 Kryddersildfileter 1 Rødløk Lake: 1 dl Eddik 7 % 2 dl Vann 1 1/2 dl Sukker 5 Pepperkorn, hvite Tilberedning Vann eventuelt ut silda. Tørk filetene tørre og skjær i fine skiver ...

DEN GAMLE NISSEN

Den gamle nissen satt så trist på låven jule-kveld. De glemmer meg nok nå som sist og spiser grøten selv. Hvor ble hun gamle Guri av? Hun var så snill og blid. Hun alltid jule-grøt meg gav, men nå...

Rødbetsalat

Rødbetsalat. 2 mellomstore rødbeter (ca 300 g)1/2 syrlig eple, f.eks PinkLady1/2 gul løk eller 2 sjalottløkLitt salt og pepper.3 ss seterrømme2 ss majonesKok rødbetene med skall, til de er møre.(S...

SJOKOLADEKARAMELLER

Ingredienser 60 g Smør 3 dl Kremfløte 1½ dl sirup 150 g sukker 1 ss vaniljesukker 3 ss kakaoSlik gjør du 1 Bland alt i en vid kjele. La blandingen stå og småkoke uten lokk ved middels varme. Rør i ...

All i want for Christmas i You

I don't want a lot for Christmas There is just one thing I need I don't care about the presents Underneath the Christmas tree I just want you for my own More than you could ever know Make my...

Lille julfaften

Lille julaftenDagen før julaften, 23. desember, blir i Norge kalt for lille julaften. Tradisjonelt blir dagen kalt for Tollesmesse eller Sjursmesse og er til ære for den islandske biskop Þórlákr Þó...

Issjokolade

ISSJOKOLADEca. 65 stk.Ingredienser250 g hvit sjokolade125 g kokosfett¼ dl MelisDel sjokoladen i biter og legg den sammen med fett og melis i en bolle og smelt overvannbad. Rør rundt og hell i former.

Fløtetrøffel

225 g mørk sjokolade1 ½ dl kremfløte1 ss konjakk (kan sløyfes)100 g (1 ¾dl) Dansukker Melis1 ss sterk, kald kaffeKakaopulver Ha fløten og sjokoladen i en rustfri kasserolleog kok opp. Rør til sjok...

Lucia

LuciaLuciadagen blir feiret den 13. desember og er i dag særlig viktig i Sverige. Dagen blir markert med luciasang, barn kledd i hvitt,gjerne pyntet med luciakroner eller glitter, og bærer på leven...

JULENEK

Julenek, kornnek som henges ut til fuglenei julen. De første skriftlige opplysninger om julenek finnes hos E. Pontoppidan i Norges Naturlige Historie (1753), men skikken er eldre både i Norge og Sv...

Fløtekarameller

INGREDIENSER1dl Kremfløte1 dl Kaffefløte2 dl Sukker2 dl Lys sirup1 ss Meierismør1 dl MandlerFREMGANGSMÅTESkold og finhakk mandler.Bland fløte, sukker og sirup i en kjele og kokblandingen under kons...

Leverpostei

2 posteier Ingredienser: Basis: 400 g okse- eller svinelever 150 g okse- eller svinekjøtt, gjerne mørbrad eller flatbiff 250 g lettsaltet sideflesk uten svor3 sjalottløk Hvit saus: 40 g hvet...

Julemusikk

Jeg er av de som elsker julemusikk. Jeg harikke så mange julecder selv, men jeg høreren del på Spotify. De cdène jeg synes er de fineste er:Hanne Krogh - Hannes beste julesangerRod Stewart - Merry ...

Advent

AdventAdvent er begynnelsen på kirkeåret og markererventetiden til Jesu fødsel og juledagen hvor manfeirer at han kom til jorden. Mens advent begynnerden fjerde søndagen før jul i vestlige kirker, ...

Juleaften

Nu tændes Lys over Land og Strand Og i de eensomme mørke Dale, Med Praas og Tyri af Fattigmand, Med Lysekroner i Stormands Sale, For glædelig Juul! For attenhundrede Aar inat Paa Himlen tændtes de...

Arne Brimi`s Sviskekrem

Svisker er juletradisjon. De smaker godt, og skal være bra for fordøyelsen også. Du trenger: 1 l vann 10-15 store svisker 800 g sukker 1/3 l fløte Slik gjør du: 1. Gi sviskene et oppkok i sukkerva...

Jul

Vor Verden er jo ofte saa skoddetung og sur. Og Barnesind er Fange i Lænke og i Bur.  Og Ørnenæb vil hugge  og Høgeklo vil slaa.  Og gjerne vil de store  bli større ved de s...

Jul i vårt hus (bokomtale)

Barn liker tradisjoner, og denne boka viserhvordan man sammen med barna kan skape sine egne tradisjoner. Her er oppskrifter på julebakst og julegodter, forslag til pynt og gaver man kan lage selv, ...

4 Forskjellige kaker av en deig

Ingredienser Grunndeig300g smør125g melis300g hvetemel100g potetmel2ss kaldt vann 1. Sprø sjokoladekjeks50g hakket mørk kokesjokolade (70% kakao)40g hakkede valnøtter eller pekannøtter50g mør...

Å, jul med din glede

Å, jul med din glede og barnlige lyst, vi ønsker deg alle velkommen. Vi hilser deg alle med jublende røst titusende ganger velkommen. Vi klapper i hendene, vi synger og vi ler, så glad er vi, så ...

Kålrotstappe med røde linser (vegan)

1 liten kålrotca 150g røde linser1ss buljongpulver/1 terningEn skvett soyamelk/fløte1-2ss margarinSalt&pepperStart med å koke linsene i vann som såvidt dekker dem. Tilsett buljong og kok på svak/me...

Førjulstid

FørjulstidForberedelsene til jul kommer i gangi god tid før selve feiringen. «Julestria» er begrep som viser til grundig husvask og tilberedelse av mat til høytiden, somjulebakst og tidlig juleslak...

Julefeiring

JulefeiringJul blir forberedt og feiret i en periode som ernoe ulik på forskjellige steder. Hvilken tidsrom som gjelder har sitt grunnlag i ofte strenge tradisjoner. De fleste land ferier jul rundt...

Versthuset den gyldne hale

Velkommen, velkommen til store og til små velkommen, velkommen til deg som titter på. til vårt vertshus den gyldne hale hvor vi bruker tegn og tale sett deg ned og følg med nå

Stueasalea

Asalea tilhører rhododendronslekta, og har sin opprinnelse i østre deler av Asia. Allerede på 1800-tallet kom det asalea til Europa med sjøfarerne, og særlig belgiske gartnerer begynte å dyrke og f...

Reisen til julestjernen (1976)

Vi befinner oss i et lite kongedømme - et sted i Eventyrland. Et slott med tårn og spir kneiser over en liten middelaldersk landsby, omgitt av tykke murer. På slottet bor den lille kongefamilien - ...

Juletreet (del 2)

I løpet av 1700-tallet ble juletrær et alminneliginnslag i julefeiringen hos tysk adel og borgerskap.Johann Wolfgang von Goethes roman Den unge Werthers lidelser fra 1774 fikk stor betydning for kj...

Lammerull

Ingredienser: 1 stk. rulleskinn av lam 1 ½ kg kjøtt fra lammebog ½ ts pepper ½ ts malt ingefær 1 ½ ss salt 1 ts sukker 2 ½ ts gelatinpulver Tilberedning: 1. Fjern evt. ben fra siden. Skj?r lammesid...

Jon Blund

JON BLUND (Skomakergata) Hvem er denne karen med sekk og lue på? Han ligner litt på nissen i grunn. Det er ikke han, det er Jon Blund. Han besøker store og små. Ja, Jon Blund har med seg hver kv...

JULETREET (del 1)

JuletreetDe eldste kildene som kan fortelle om juletrærskriver seg fra sørvestlige Tyskland og er fra begynnelsen av 1500-tallet. Fra byen Schlettstadt finnes det et dokument fra 1521 om at de mått...

Tre nøtter til Askepott

Tre nøtter til Askepott (orig. Drei Haselnüsse für Aschenbrödel (tysk) 1973HandlingHesten Jurázek, hunden Kasperle og et smykkeskrin som voktes av uglen Rozárka er alt som Askepott (Libu?e ?afránko...

Havrecookies

Havrecookies Uten egg, melk, hvete og gluten 1 kopp melkefri melange 1 kopp brunt råsukker (ikke det mørkebrune) 1 kopp vanlig sukker 4 kopper havregryn, lettkokte eller glutenfrie 1/2 ss ba...

It`s hard to be a nissemann

IT'S HARD TO BE A NISSEMAN Work, work and work all dagen through Work, work and work it's nok to do No food no hvil it is so trist I think we all have lost the gnist Yeah it's hard to be a nis...

Julenissen (del 2)

JULENISSEN (del 2)Den senere og nå moderne utgave av julenissen, også utenlands, er bygd over disse gamle europeisketradisjoner og gjenskapt av tegneren Haddon Sundblompå oppdrag for Coca-Cola. De ...

Julenissen (del1)

Julenissen Det moderne bildet av julenissen er ofte sett på ham som lytter til ønskene til de aller minste i familien.Utgangspunktet for «julenissen» er den kristne helgen Nikolaus av Myra, en bisk...

Multekrem

Ingredienser: 4 dl kremfløte 3 dl sukrede multerEvt. noen dråper Lakka multelikør Fremgangsmåte: Visp kremfløten stiv. Bland bærene lett i kremen.Server gjerne multekrem i krumkakeskåler.

Mot jul

Mot jul...av Margrethe MuntheSommeren er borte, dagene korte,men gjennom mørke, tåke og regn,hist i det fjerne, da lyser en stjerne,Betlehems -stjernen, det himmelske tegn.Snart skal vi høre, klokk...

Veganske pølser.

Veganske pølser Ingrerdienser½ boks hvite bønner (ta den sorten du selv liker best eller finner)1ss soyasaus1ss olje1fedd hakket hvitløk½ ts malt ingefærca ½ ts muskatnøtt (ferdigmalt eller revet)...

Julestjerne (blomst)

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)Julestjernen skal stå lyst, men ikke i dirkete sol. Den liker å ha det ganske varmt, men kan med fordel stå noe kaldere under blomstringen. Når den blomstrer bør ...

GREVINNEN OG HOVMESTEREN

Grevinnen og hovmesterenGrevinnen og hovmesteren (originaltittel Der 90. Geburtstagoder Dinner for One, noen ganger bare Dinner for One)er en svart-hvitt TV-sketsj produsert i 1963 avNorddeutscher ...

SMULTRINGER

Ingredienser 3stk egg275g sukker1,5dl kremfløte3dl seterrømme1,5ts hornsalt2ts kardemomme700g hvetemel Fremgangsmåte ca 50 stk Visp eggedosis av egg og sukker. Stivpisk fløten. Bland stivp...

WHITE CHRISTMAS

I'm dreaming of a white Christmas Just like the ones I used to know Where the tree tops glisten And children listen To hear sleigh bells in the snow I'm dreaming of a white Christmas With every Ch...
hits